• Annorlunda blommor

  De flesta florister och landskapsskulptörer är så himla seriösa hela tiden. De missar att lägga märket till alla ovanliga sorters blommor. De som inte går att lista i floran. De som ingen ingenjör eller naturvetare av rang kan formulera och kategorisera i latinska termer. Det är blommorna som dyker upp i kärlekens tecken och det är de metaforiska blommorna.

  Mellan tårna blommor

  Mellan tårna-blommor är mer än bara trädgårdsdekoration. De är de där små tusenskönorna man samlar i minnet. Mellan tårna staplas de små blommorna på varandra i sin barndoms sommarminnen. De är lika symboliska för sommarens och de nakna barnafötternas oskuld och ljumma värme. Ljudet när man släpade fötterna i långa steg över den oklippta gräsmattan och skrattade och jollrade medan mamma hängde upp tvätt på tork borta vid grönsakslandet. De blommorna är små men så mycket mäktigare än den rödaste rosen.

  Kindrosor

  När man rodnar kommer de allra vackraste rosorna man kan tänka sig, att dyka upp på kinden. De behöver aldrig klippas till. Man behöver inte avla fram en kindros. Den är vacker och unik för varje individuell människa. Det finns inga stamtavlor eller avelsscheman över kindrosens ursprung. Den behöver inte förklaras och den saknar alla taggar den förädiska snittblomman äger. Rosen som köps som snittblomma måste avväpnas sina taggar innan den kan häpna. Men kindrosen är varm och len som kärleken själv och den avväpnar den vredaste av människor.

  Sängblommor

  När man ska fira kärleken till sin partner kan man göra den mest storsinta och bombastiska gesten. Man kan klä hela sängen i rosenblad och rosor. Man kan köpa en privat konsert med Burt Bacharach. Men ingenting går uppemot den lilla vardagens gärning. En liten kyss vid spisen. Jag älskar dig, på morgonkvisten. Och en hand på höften när man somnar in. Det är den vardagliga blomman som gör det vackraste fånget.