• Bättre inomhusluft med krukväxter eller luftrenare

  Vill du förbättra luften i din bostad? Enklast gör du detta genom att investera i gröna växter. 

  Dålig inomhusluft kan orsaka hälsoproblem som trötthet och huvudvärk, eller ge koncentrationssvårigheter. Ett enkelt sätt att förbättra inomhusluften, och göra den mer hälsosam att andas, är att köpa krukväxter. Har någon i familjen mer allvarliga problem med luftvägarna, som astma eller någon form av allergi, är att köpa en luftrenare. På www.coway.se finns luftrenare som rekommenderas av Astma- och allergiförbundet.

  En luftrenare binder dammpartiklar, pollen och olika typer av partiklar från bilavgaser. Om du inte vill investera i en luftrenare kan du förbättra inomhusluften genom att köpa krukväxter. Alla växter har en förbättrande effekt, inte minst eftersom de tar upp koldioxid och avger syre. Många växter gör också att luftfuktigheten ökar. Men om du verkligen vill förbättra luften, då är vissa växter betydligt bättre än andra.

  De bästa växterna för renare luft

  Man och kvinna med luftrenande växterDet finns några växter som har stor effekt på inomhusluften, men det är inte säkert att de är rätt val för just dig. Det beror bland annat på varför du vill rena luften. Finns det allergiker i hushållet, eller finns det andra skäl till att du vill förbättra inomhusluften? Låt era behov, och också förhållandena i hemmet, bestämma vilken eller vilka växter ni ska välja. En av de mest kraftfulla växterna när det kommer till att ta upp ämnen från luften är fredskalla. Den kan dock, skriver Residence magazine, avge ämnen som är irriterande för allergiker, och den är giftig för katter. Murgröna är en annan bra reningsväxt, som dock kan vara giftig om man äter den. Därför är den mindre lämplig i barnfamiljer.

  Växter som är bra att ha i hemmet för att rena luften är följande:

  • Svärmorstunga
  • Gerbera
  • Ampellilja
  • Krysantemum
  • Aloe vera
  • Benjaminfikus
  • Gullranka
  • Azalea
  • Kantdracena

  Extra bra passar de här växterna i sovrummet, skriver Sköna hem, eftersom de ger en bättre nattsömn. Tänk också på att många typer av elektronik kan avge farliga ämnen. Placera därför gärna några krukväxter i det rum där du har mest elektronik. I de flesta fall är det rummet vardagsrummet. Har du barn som gärna spelar dataspel kan du ställa in krukväxter i deras rum också.

  Om du är i blomsteraffären och inte vet vilken växt du ska välja, titta då efter märkningen Air so pure. Detta tips kommer från Eskilstuna-kuriren.