• Ett härligt, prunkande sovrum

  Vi tillbringar en tredjedel av livet i sovande tillstånd. Visst kan man sova överallt, men den bästa sömnen sker i det egna sovrummet. Hur gör man för att få ett riktigt inbjudande sovrum?

  Om köket är hemmets hjärta, kan man kanske kalla sovrummet för hemmets lungor. Det här är vi syresätter oss och får ny energi till vårt dagliga liv. Sovrummet ska fylla många funktioner. Det ska inbjuda till sömn och till vila, avkoppling och till sex. Forskning visar att det mest sömnvänliga sovrummet bara ska fylla dessa funktioner, och inte användas för tevetittande eller andra aktiviteter. Detta är ett av de vanligaste råden vid sömnsvårigheter. Se också till att sängen är bekväm, att rummet går att få tyst och mörkt och att temperaturen helst inte överstiger 20 grader. När man väl rett ut den tekniska biten är det dags att ta en titt på inredningen och alla de detaljer som bidrar till att skapa det perfekta sovrummet.

  • Färgen på väggarna, eller tapeterna. Lugna, dova färger kan vara välgörande för avkoppling. Olika nyanser av blått – djupblått, lavendel eller marin – passar ofta bra. Ljusa färger som krämvitt eller ljust gult kan också fungera avstressande.
  • Sängkläder och övriga textilier. Lakan, kuddar, bäddset och andra sovrumstextilier finns i många olika utföranden. Engelskt romantiskt i blommönstrat eller en maritim stil med ränder och ankare är två populära varianter. Med heminredning från Sleepo kan du hitta en stil som passar just dig.
  • Färska blommor. Grönt och blomster lyser självklart upp vilket rum som helst, men just i sovrummet är det extra fräscht med något levande. Kanske kan det växtliga temat följas upp med något bladmönstrat eller växtfärgat?
  • Praktisk förvaring. Ofta är sovrummet den plats där vi har våra kläder, men också fotoalbum, böcker eller minnessaker. Att förvara saker i snygga garderober och byråer, eller lådor under sängen är bra sätt att få ett lugnt och enhetligt sovrum utan en massa saker som stör. Smutstvätt kan gömmas undan i en korg eller ett skåp.

  Trender i sovrummet

  Vad som har varit populärt i sovrummet har varierat mycket över tid. Långt in på 1900-talet var trångboddheten mycket utbredd, och det var inte ovanligt att sängar delades av flera, och då inte bara par. Barn fick sova tillsammans i kökssoffan, eller kanske dela en enkelsäng med någon äldre släkting som levde med familjen. När levnadsstandarden förbättrades i Sverige efter andra världskriget i och med uppbyggandet av folkhemmet, blev hemmen större och det blev vanligare att man hade ett särskilt rum avsett enbart för att sova i. Inredningsmässigt dekorerades rummen som hemmen i övrigt, och teak och andra mörkare träslag dominerade, med enkla sängkläder och filtar. Påslakan användes inte, och täcken och kuddar var betydligt tunnare och mindre luxuösa än dem vi använder idag. Vattensängen blev populär i USA under 1970-talet, och ansågs vara ett flott och filmstjärneaktigt sätt att sova på. Idag har tekniken utvecklats, och kan vara ett roligt och skönt alternativ för dammallergikern, eftersom det är omöjligt för död hud och kvalster att tränga in i madrassen. Hur du än vill ha ditt ultimata sovrum kan du börja inreda det redan idag!