• Hjälp med trädgården innan kylan

  6112527-host-i-tradgardenDet finns mycket man kan göra i sin trädgård inför höst och vinter. Man ska gödsla, plantera, rensa, tvätta, täcka skydda och så vidare, och det kan vara svårt att få tiden att räcka till. Då kan det vara bra att ta hjälp, och det behöver inte bli så dyrt.

  Det är en del behöver göras med trädgården för att den ska hållas i bra skick under höst och vinter. Hösten är ofta fullspäckad med andra sysslor och det tar mer tid än man kan tro och därför kan det vara smart att ta hjälp med vissa delar av trädgårdarbetet, läs mer om Spodra och deras tjänster med bland annat gräsklippning, häckklippning och trädfällning.

  Att göra i trädgården

  Har du nysatta växter eller en fin gräsmatta kan du gödsla med speciellt höstgödsel för att de ska klara vintern och hösten bättre till nästa säsong, enligt Villaägarna. Beskär plommon och körsbär och plantera vårlökar som exempelvis tulpaner, scilla och påskliljor. Kratta löv och täck över känsliga växter och deras rötter och gräv även ner i jorden för att få en bättre jordförbränning. Rensa bort ogräs i rabatten så att det inte står och växer ifall vintern blir mild, de kan ta näring från de plantor som du verkligen vill ha kvar.

  Trädgårdarbete billigare med avdrag

  RUT-avdraget har ändrats och gör nu att man kan få göra avdrag för fler tjänster. Ordet RUT, står för rengöring, underhåll och tvätt och det är ju klart att trädgårdarbete faller under den kategorin, men det gäller också mycket mer. Alla om jobbar och har en skattegiltig inkomst i Sverige har rätt att göra avdrag på skatten hushållsnära tjänster. På Skatteverkets hemsida kan man läsa mer om RUT-avdraget, och även se hur mycket avdrag man har utnyttjat tidigare. Där är dessutom lätt att räkna ut hur mycket RUT-avdrag du har rätt till. De tjänster som är avdragsgiltiga i RUT, som passar perfekt som hjälp i trädgården inför höst och vinter är bland annat gräsklippning, krattning och ogräsrensning, klippning av buskar, vattning, gödning, höstgrävning av land och omgrävning av kompost. Mossbekämpning, beskärning av träd och buskar, fällning, röjning av sly, stubbfräsning och vedkapning. Bra att veta är att RUT-avdraget endast gäller om dessa tjänster utförs i nära anslutning till bostaden, alltså på egen tomt eller mark.