• Skapa en snygg trädgård

  Det första steget till att skapa en vackert inbjudande trädgård är genom att ha en bra och strukturerad plan för hur man vill att sin trädgård ska se ut – en bra planering sparar nämligen både tid och pengar, men viktigast är inte kostnaden: det viktigaste är att du bli nöjd med din trädgård.

  trädgård3Att ha en snygg trädgård att skryta med i grannskapet är det många som vill ha, men långt från alla vet hur man ska kunna uppnå det målet. Och tur är att det finns en rad olika experter där ute som är mer än villiga att dela med sig av sina smarta och goda råd, vilka kan vara till bra hjälp när man ska sätta sig ner och bestämma hur man vill att ens trädgård ska se ut. Till exempel skriver tidningen Vi i villa om hur man kan skapa sin drömträdgård utan att spendera onödiga kostnader – vilket man gör om man planerar trädgården noga och anlägger den i rätt ordning. Ett tips man till exempel tar upp är att först och främst bestämma vilken funktion man vill att ens trädgård ska ha, är det en barnfamilj ska man nog lämna plats för lek och är man trädgårdsintresserad kanske rabatter och en speciell plats för odlande bör finnas inplanerade. Något man då kan göra är att skapa en snygg inramning med kantsten om dessa platser så det verkligen syns att här ska inget spring ske – här kommer blommor att växa fram. Och snygga kanter är också något man skriver om i trädgårdsmagasinet Allt om trädgård där man också hittar en rad bra tips på hur man genomför inramningen på bästa sätt, något du kan läsa mer om genom att klicka här.

  Tips på hur du planerar din trädgård

  trädgårdVisst finns en rad olika sätt att anlägga sin trädgård på, men vill man få det både snyggt och trivsamt utan att spendera en förmögenhet finns vissa saker att lägga extra fokus på. Något som till exempel Aftonbladet tipsar om är när och hur du handlar växtligheten som ska planteras i trädgården och vilken typ av blomster du ska fokusera på för att få snyggast effekt. Men det viktigaste är inte att köpa plantor till ett bra pris, vill man spendera mer pengar på plantorna utan att snåla är det vid själva planeringen av trädgården som mest finanser kan sparas in – och det är genom att:

  1. Rita upp skisser – ta fram ritningen till hus och trädgård och rita upp hur du tänker dig att trädgården ska se ut, då riskerar du inte att gräva upp på fel platser och liknande vilket spar både tid och pengar.
  2. Återvinn – har du en snygg planta på baksidan av trädgården kan du gräva upp och flytta på den, bara för att trädgården blir ny behöver det inte betyda att allt som finns där ska vara sprillans nytt.
  3. Våga experimentera med blommor – blommor är en säsongsvara och vissa håller inte längre än en säsong så passa på att experimentera med färg, blomstertyp och volymer, nästa år kan du byta om du inte gillade resultatet.