• Skydda hemmaodlingen från fåglar

  duvor i trädgårdDet har blivit allt mer populärt att odla i hemmamiljö, och alla glada amatörer bör skaffa sig bättre koll på läget för att uppnå bästa resultat med sina odlingar.

  Hur kul är det när växterna dör av övervattning eller undervattning eller blir angripna av fåglar? Inte så kul. När man odlat, planterat och pysslat om sina växter så vill man såklart att de ska överleva.

  Fågelskrämma till trädgården eller balkongen

  Fåglar som fiskmåsar, duvor och kajor är fina att titta på men det är inte speciellt härligt när de käkar upp dina växter och röjer runt i din trädgård. Det gäller att läsa på och ta till smarta knep för att slippa att dina växter blir angripna, har du egen tomt eller balkong är det ofta en god idé att skaffa en fågelskrämma. Och då menas inte en gigantisk fågelskrämma gjord av halm. Moderna fågelskrämmor är lite mer diskreta, men ändå väldigt effektiva. Det kan vara allt från reflekterande ljus, vinddrakar och fågelfigurer som hjälper till att hålla trädgården fri från fåglar.

  Högtalare med fågelläten

  I en artikel publicerad av Sveriges Radio kan man läsa om parken vid Boulognersjön i centrala Skövde. Där har många länge klagat på att fåglar bajsar överallt och därmed också förstör växter. Kommunen har nu infört en speciell typ av fågelskrämma där som lett till att man idag inte ser till lika många fåglar vid platsen. Där har de använt sig utav inspelade fågelläten som spelas i olika etapper under dagen och det har visat sig att ha resultat på parken. Många tycker att det är trevligt men mycket fåglar, medans andra tycker att det känns mycket olustigt, säger en parkingenjör till Skaraborgs Allehanda. De små högtalarna som sänder ut ljud är ett försök till att hålla nere antalet fåglar och skulle faktiskt kunna fungera i hemmiljö också. 

  Populärt med hemmaodling

  Det har blivit allt mer populärt att odla hemma, som en följd av människor blir mer medvetna och intresserade av vad vi faktiskt stoppar i oss. Men tyvärr blir de som är utbildade inom trädgård färre, säger trädgårdsmästaren Bosse Rappne till Metro. Det finns mycket kunskap att föra vidare och det är viktigt att veta hur man ska vårda växter för att de ska må bra. Mindre besprutning och fler naturvänliga metoder är det bästa.