• Skydda trädgården mot hungriga rådjur

  På våren vaknar skogens djur till liv, och några som verkligen gillar att mumsa på växter och annat du odlat upp i trädgården är rådjuren! Såhär skyddar du din trädgård mot oinbjudna besökare.

  Det är inte speciellt kul att se att de där nyknoppade blommorna eller bärbusken blivit uppäten av ett hungrigt rådjur, trots att de är söta! I tidigare inlägg har det skrivits om fåglar som förstör odlingar, men rådjuren är också ett problem för många.

  Täck över och skärma av med stängsel

  Ett effektivt sätt för att undvika att de hungriga rådjuren kommer åt dina odlingar och växter är att täcka över och linda in med fiberduk eller hönsnät. Då blir det svårare för de hungriga rackarna att komma åt. Vill man jobba på växternas säkerhet ännu mer kan man dessutom sätta upp stängsel kring delar av sin trädgård, men då krävs det att stängslet är minst 180 centimeter högt och maskorna på stängslets nät är max en centimeter stora. Detta för att små djur som fåglar inte ska fastna och skada sig. Det allra mest effektiva för att hindra rådjuren från att komma in och mumsa på dina växter är att sätta upp elstängsel runt det gröna. Men det finns restriktioner kring detta och förvisso endel nackdelar:

  ”Elstängslet ska helst bestå av två till tre strömförande trådar upp till 170 centimeters höjd. En stor nackdel är att strömmen inte gör skillnad på vem som rör i tråden. Småbarn och husdjur drabbas också av stötar vid beröring”, skriver Expressen. 

  CD-skivor och blodmjöl med vatten

  Om man inte vill sätta upp en massa stängsel eller skyddsanordningar så finns det också annat som kan funka. Genom att blanda ett kilo blodmjöl med tio liter vatten, doppa oasiskuber i detta och placera ut på tomten så kan man få de flesta rådjur att rynka på nosen. Det är nämligen något de inte tycker om. Häng även upp CD-skivor i träd och buskar – det ljusreflekterande och blanka skrämmer bort rådjuren.