• Trendrapport från trädgårdsmässan

  Just nu är det trendigt att ha en lättskött trädgård som gjord för umgänge och matlagning, du får gärna nörda ner dig i trädgårdskunskap och plantera förberedande. Detta är några av trädgårdstrenderna från mässan Nordiska trädgårdar.

  Vi har tidigare skrivit om hur du skapar en lättskött trädgård, och det är en av trenderna. Har du inte varit på någon trädgårdsmässa ännu? Inga problem. På mässan Nordiska trädgårdar fanns det massor av inspiration att hitta som du kan läsa mer om här.

  Detta trendar just nu

  Det finns massor av trender som du kan applicera i din trädgård, om du vill och kan. Här listas några av dem:

  • Trädgården ska inte kräva mycket jobb. Vi vill kunna ha en trädgård där vi inte behöver jobba ihjäl oss utan kan satsa på att slappna av och umgås istället.
  • Plantering ska ske på hösten. En annan trend är ingen nyhet för trädgårdsproffsen, men för de glada amatörerna. Nu ska man i alla fall plantera på hösten så att växterna hinner rota sig till nästkommande vår.
  • Nörderi trendigt. Att läsa på och vara kunnig om trädgård är superinne.

  ”Vi blir kunnigare och ”nördigare”, läser på, och hittar specialkunskaper om växter och odling. I det ingår också sociala medier där vi delar råd och tips. Här frodas också de slutna föreningarna där medlemmar träffas och delar sticklingar och skott med varandra, ” skriver Expressen i en artikel.

  • Insekter och fåglar. Nu ska trädgården inte bara vara fylld avväxtlighet. Välkommet är det med småfåglar, biodlingar och fjärilar som svävar fram. Bygg bihitell och ha växter som doftar mycket så kommer bina automatisk. Ha fågelbord.
  • Hydoroponisk odling. Alltså odling som sker utan jord, det innebär att även den utan trädgård enkelt kan odla, allt som behövs är vatten och ljus.
  • Inget ska slängas utan kretsloppet ska ha sin gång, kompostera.
  • Laga mat ute. Trädgården ska vara en plats för umgänge och kreativitet, även om man inte har helt gröna fingrar. Ett trädgårdskök är ett måste för den trendmedvetna och matsugne.